Study Visit Institutional aprilie 2013

svi mic
Săptămâna trecută, 20 dintre studenții Facultăţii de Drept ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membri ai Asociației Europene a Studenților în Drept, ELSA Iași, au beneficiat de o vizită de studiu instituțională la Bruxelles, “capitala” Uniunii Europene. La invitația europarlamentarului Adrian Severin, aceștia au avut ocazia de a vizita și de a cunoaște mai îndeaproape instituțiile Uniunii Europene precum Parlamentul European și Comisia Europeană.

Intrarea Romaniei în Uniunea Europeană a implicat o serie de modificari substanțiale în viața cetățenilor români. Asimilarea optimă a acestor schimbari nu se pot realiza decât în măsura în care sunt înțelese modul de functionare și rolul Uniunii Europene. În acest sens, Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept (ELSA), filiala Iași s-a adresat unui număr de 20 de studenți, în vederea participării la o vizită de studiu instituțională în Bruxelles, oraș considerat „inima” Uniunii Europene.

Într-una din zilele de vizită, cei 20 de studenti au participat la o prezentare amplă a ceea ce înseamnă Parlamentul European, instituție ce reprezintă aproximativ 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, a activității ce se desfasoara în cadrul acestuia, dar mai ales a rolului pe care acesta îl are, prezentare susținută de doamna Mariana Cosac, administratorul Directiei Generale de Informare. Prezenți în sala de plen, participanții au putut afla informații utile despre modul de desfășurare al ședintelor și mecanismul de votare, precum și despre sistemul lingvistic ce cuprinde cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

De asemenea, membri ELSA Iași au participat la o conferință susținută de domnul europarlamentar Adrian Severin alături de alți invitați precum Klaus Thorner –doctor în științe politice, pedagog teoretician și asistent social, Albrecht Ritschl – economist si profesor de istorie economică la London Schools of Economics – și Radu Golban – doctor în economie. Tema conferinței a fost “The Causes of Euro-Scepticism. Is there a German debt towards Romania?” și a avut scopul de a evidenția faptul că România are o creanță față de Germania, creanță născută încă din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printre participanți s-au numarat senatorul Sorin Rosca Stănescu și europarlamentarul Norica Nicolai.

Bineînțeles, că orice călătorie făcută pe un tărâm stăin, nu putea să lipsească descoperirea a ceea ce ține de cultura și cotidianul Belgiei. Pe lângă programul academic, tinerii au avut parte și de distracție, vizite ale principalelor atracții, dar și o scurtă excursie în minunatul oraș Bruges.

Cu siguranță, acest grup de studenți nu va uita prea curând experiența de care a avut parte în capitala Belgiei, iar programul academic la care au participat le-a îmbunătățit cunoștințele și le-a schimbat viziunea asupra a ceea ce înseamnă Parlamentul European și Uniunea Europeană. După o vizită de studiu similară în anul 2012 și încă una programată în luna mai a acestui an, în acest fel, Asociația Europeană a Studenților în Drept, creează o tradiție din a oferi oportunități internaționale comunității ieșene a studenților la drept.

Această intrare a fost publicată în S&C . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *