septembrie 4, 2014

Evenimente AA

Descriere evenimente Activități Academice

1.ABC-ul Avocaturii

ABC-ul Avocaturii creează cadrul unui forum dedicat studenţilor,care-i pune pe aceştia în contact cu practicieni în avocatură.Proiectul este structurat pe două ramuri.Prima dintre ele cuprinde o scurtă prezentare a profesiei de avocat cu atribuţii, răspunderi şi implicaţii.Cea de-a doua îşi propune o sesiune „Q&A”,prin care studenţii să fie lămuriţi cu privire la diferite chestiuni.De asemenea,s-a înrădăcinat tradiţia unui final interactiv,care să presupună fie soluţionări de speţe,fie altfel de activităţi.Scopul este familiarizarea studenţilor cu atribuţiile şi specificul profesiei avocăţeşti şi punerea acestora în contact cu practicieni, pentru înlesnirea însuşirii diferitelor informaţii.

2.Arta de a fi practician

Arta de a fi practician oferă studenţilor oportunitatea de a cunoaşte profesiile juridice prin intermediul unor stagii de practică,care-i pun în contact cu practicieni în avocatură,mediere,notariat,executare silită,grefă.Proiectul este structurat pe două ramuri.Prima dintre ele cuprinde o scurtă prezentare a profesiei de avocat cu atribuţii, răspunderi şi implicaţi,împreună cu partea de intervievare a candidaţilor.Cea de-a doua se referă la stagiile propriu-zise,ce se întind pe o perioadă de 13 zile,la finalul cărora studenţii vor fi iniţiaţi deja în bazele profesiilor pe care au ales să le cunoască.

3.Concurs de procese simulate

Moot Court Competition (MCC) – Concusul de procese simulate reprezintă ocazia perfectă pentru tinerii jurişti de a-şi dezvolta calităţile oratorice, juridice şi procedurale într-un mediu cât mai apropiat de cel pe care îl vor întâlni în viitoarea lor carieră. Completând un element aproape inexistent în educaţia academică pe care studentul o întâlneşte în cadrul facultăţii, MCC-ul pune studentul în situaţia de a fi independent, de a-şi expune propriile păreri şi abordări, departe de siguranţa aparentă a sălii de curs. Acest beneficiu, esenţial pentru formarea viitorilor avocaţi, magistraţi ş.a.m.d. este motivul pentru care un asemenea eveniment reprezintă o ocazie rară şi în acelaşi timp oportună.Procesul implică echipe de studenţi din cadrul facultăţilor de drept.Evenimentul se va desfăşura în faţa unui public avizat, alţi studenţi putând urmări evoluţia colegilor lor, dar şi profesori.Concursul presupune abordarea diferitelor spețe din domenii precum:drept penal,drept civil,drepturile omului.etc

4.Concurs de eseuri

Concursul de eseuri este unul dintre pilonii departamentului Activități Academice, fiind parte integrantă din ceea ce noi numim Legal Writting. Desfășurată în diferite forme, are la bază aceeași idee: o temă juridică prestabilită, pe care studenții realizează un studiu, un studiu de caz, o compunere elaborată. De cele mai multe ori tema fiind cerută de profesori, nu este exclus ca aceasta să provină de la orice altă persoană autorizată, cu o pregătire superioară în domeniul juridic. Eseurile realizate de studenți sunt ulterior corectate de profesori colaboratori și în funcție de o multitudine de factori, urmează să fie premiate cele mai bune/cel mai bun eseu.

5.Clubul de dezbateri

Unul dintre proiectele de tradiție în ELSA, dezbaterea leagală, are o structură variabilă în funcție de tipul de dezbatere dorit. Cel mai adesea este utilizată varianta de English Parliament. În funcție de disponibilitate, acest proiect poate fi realizat în colaborare cu alte asociații cu experiență în domeniul debate-ului sau poate antrena pe cont propriu echipe care să ia parte la dezbatere. Pe o temă dată, numită ”moțiune” echipele participante pregătesc argumente pentru susținerea și/sau demontarea acelei idei. Evenimentul are o întindere temporală relativ scurtă și de cele mai multe ori se desfășoară într-un cadru informal. Acest tip de proiect poate fi realizat și sub formă de competiție și sub formă de prezentare.

6.Negociation Competition

Proiectul are la bază o negociere a câte două echipe, formată fiecare din doi membri, pe baza unui anumit contract.Fiecare parte a proiectului primește un set de clauze contractuale, conținând și clauze de la care nu se pot abate și urmărește un anumit scop pe care dorește să îl obțină în urma negocierii.Acest tip de proiect presupune și existența unui juriu care apreciază care dintre echipe și-a îndeplinit scopul, în modul cel mai potrivit.

7.Client Interview

Simulare a unui interviu pe care îl ia echipa de avocați unui client, care primește anterior un set de reguli prestabilite cu privire la conduita și comportamentul său, proiectul își propune să antreneze echipele spre a identifica în concret, din datele neclare oferite de client(al cărui rol este de obicei jucat de un actor ori un student foarte priceput), infracțiunile concret comise și informații privind situația de fapt,ca ulterior să prezinte în fața unui juriu concluziile și modul de soluționare a speței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *