noiembrie 26, 2012

Activitati Academice

 

Reprezentând unul din cele 3 departamente de bază, AA poate fi descris cel mai bine prin sintagma „educaţie juridică”, întrucât se încearcă a se promova acest aspect atât în rândul membrilor ELSA, cât şi în cadrul mediului juridic. Ca un exemplu relevant pentru rolul important jucat de Asociaţie în mediul juridic academic, Vicepreşedintele  Activităţi Academice numără printre atribuţiile sale şi pe cea de mediator între asociaţie şi personalităţile marcante ale acestui mediu.

Activităţile principale prin care acest departament îşi atinge scopul de a promova educaţia juridică sunt:

– concursurile de procese simulate

– ghidul studiilor juridice în Europa

– programul de cercetare juridică

– concursurile de eseuri

– pagini alese din dreptul european.

Concursurile de procese simulate sunt o modalitate practică prin care studenţii se pot pregăti pentru viitoarea carieră de jurist, indiferent de domeniul ales, întrucât dezvoltă atât calităţi de ordin obiectiv precum cunoştinţele dintr-o anumită arie juridică, cât şi calităţi de ordin subiectiv, ce ţin de dezvoltarea personală, cum ar fi retorica, discursul public şi încrederea în sine.

Acest tip de evenimente se organizează la nivel:

– local – Moot Court Competition (MCC)

– naţional – National Moot Court Competition (NMCC)

– internaţional – ELSA Moot Court Competition (EMC2)

Ghidul studiilor legale în Europa (Guide for Legal Studies in Europe – GLSE) este destinat studenţilor care vor să studieze în altă ţară şi cuprinde totalitatea informaţiilor necesare unui asemenea student, incluzând date privind profesiile, universităţile şi specificul juridic al fiecărei ţări.

Programul de Cercetare Juridică (Legal Research Programme – LRP) reprezintă în esenţă comunicarea dintre Grupurile Locale la nivelul departamentului AA pentru o tratare exhaustivă a unei anumite probleme juridice prin contribuţia academică a celorlalte grupuri.

Concursurile de eseuri organizate de ELSA acordă studenţilor posibilitatea de îşi exersa abilităţile de a scrie şi redacta lucrări în domeniul juridic, precum şi de a desfăşura o cercetare asiduă pentru o tratare completă a subiectului respectiv.

Spre deosebire de activităţile anterioare, acest tip de activitate presupune mai mult o activitate individuală decît una colectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *